HTML

Bankblog

Ez egy szubjektív blog. Talán a pénzpiac görbe tükre. Talán az igazi.

Friss topikok

Linkblog

Államosítanák a Start-számlákat

2012.01.20. 11:30 Homa Péter

...amennyiben az állam magához vonja a Start-számlák kezelését, úgy az ügyfelek járhatnak kedvezőtlenebbül is, hiszen megszűnik a többféle Start-számla és köztük a verseny...

Csütörtök reggel röppent fel a hír a Magyar Nemzetben, hogy a kormány rátenné a kezét a bankoknál vezetett Start-számlákra is. Állítólag 13 órakor ezt cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium, de valószínűleg nem teljesen alaptalan a Magyar Nemzet értesülése, hiszen konkrétumok is voltak benne.

A cikk szerint a kormány azzal az indokkal vonná magához a számlák kezelését, hogy azt ne a kereskedelmi bankok kezeljék, hanem az államnak származzon haszna belőle. Ez az érvelés legalább őszinte (a magánnyugdíjpénztárak államosításához képest értve) és az állam szempontjából érthető is, hiszen támogatást nyújt rá.

Bár azt is tudni kell, hogy a Start-számlákra helyezett szülői befizetésekre is vonatkozik az a szabály, hogy csak célhoz kötve (lakhatás, továbbtanulás, gyermekvállalás, vállalkozás alapítása) lehet felhasználni az összeget, tehát az állam már így is jelentősen korlátozza a felhasználást azért cserébe, hogy a kezdő 42.500 Ft-os állami támogatást további évi legfeljebb 6.000 forinttal megtoldja, a szülői befizetésekkel arányosan.

A cikk szerint 60 milliárd forintot fizetett ki az állam és 15 milliárd forintot tettek hozzá a szülők, melyek nagy részét a bankok forgatják. Nagyon sommás megállapítás ez, ugyanis a babakötvényre jogosultak mintegy kb. 33%-a váltotta ki a Start-számlát, vagyis a 60 milliárd forintból csak mintegy 20 milliárd forint lehet Start-számlákon és ehhez társul a 15 milliárd forintos szülői befizetés. Vagyis amire rátehetné a kezét az állam, az mintegy 35 millárd forint, mert a maradék 40 milliárd forint már így is az állam kezelésében van, amely valószínűleg nem Start-számlán van, hiszen annak nincs sok logikája, hogy valaki Start-számlára helyezze a kezdő állami életkezdő támogatást, a 42.500 forintot, majd ne fizessen be mellé semmit.

A Start-számlák jelenlegi rendszerének fő előnye a verseny. A bankok között ugyanis szabadon lehet mozogni, sőt 16 éves korától ezt a gyermek maga is megteheti (szülői felügyelettel), és akinek szimpatikus az, hogy az állam vezesse a Start-számlát, annak jelenleg is választható az államkincstár is, ahol az állampapírok közül lehet választani.

A bankok a tapasztalat szerint elsősorban ügyfélszerzésre fordítják a babakötvényeket, ugyanis a törvényben meghatározott évi 1%-os, a teljes állományra vonatkozó számlavezetési díjat elvétve számítják fel, a legtöbb helyen folyamatosan ingyenes a számlavezetés. Bár a pénz bankok között mozgatható, de saját célra nem férhető hozzá, így arra hosszú távú forrásként számíthatnak a bankok. Ezért a kamatok is relatíve imponálóak: sok helyen a jegybanki alapkamatot, vagy ahhoz közeli kamatot adnak a betett pénzre, míg a legjobb ajánlat a jegybanki alapkamat+3%-ot ad, mely a cikk írásakor 10%. A kamat mentes a 16%-os kamatadótól.

Amennyiben az állam magához vonja a Start-számlák kezelését, úgy az ügyfelek járhatnak kedvezőtlenebbül is, hiszen megszűnik a többféle Start-számla és köztük a verseny. A biztonság viszont nem változik, hiszen a jelenlegi Start-számlák mögött is éppúgy ott áll az OBA 100%-os betétbiztosítási garanciája, mint bármely más lakossági bankszámla mögött, így a változással valószínűleg elsősorban az állam járna jól, nem a gyermekükről öngondoskodó szülők.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bankblog.blog.hu/api/trackback/id/tr163593736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emiksz 2012.01.20. 13:21:25

Szubjektíven ugyanerről:
emiksz.blog.hu/2012/01/20/73_meglehet
"Elöljáróban annyit, hogy nem érzem magamat bűnösnek. Tettem nem nyerészkedésre irányult, hanem az össztársadalmi jólét megteremtésének igénye hajtott."
süti beállítások módosítása