HTML

Bankblog

Ez egy szubjektív blog. Talán a pénzpiac görbe tükre. Talán az igazi.

Friss topikok

Linkblog

Marad a bankadó "örökre"

2012.11.23. 02:58 Homa Péter

"... a bankok egyszerűen csak csendben megvárják még a következő országgyűlési választást és ha ott is ugyanez a kormány győz, akkor szép lassan szedik majd a sátorfájukat..."

Fanyalogva olvasom a nemzetgazdasági miniszter bejelentését arról, hogy a 2013-as szinten marad a bankadó "örökre". Múlt pénteken a kormány újabb 90 milliárd forintos intézkedéscsomagról döntött az államháztartási egyenleg javítása érdekében, melynek része, hogy ezentúl a bankadó folyamatos lesz.

Az MTI közleménye szerint "nemzetgazdasági tárca közlése szerint a bankadót végleges adónemként rögzítik a 2013-as mértéken és kivezetik a különadókat".

Az, hogy lemondott a Bankszövetség elnöke, csak az egyik hatás. És nem a legnagyobb. A bankok nem azért vannak itt, hogy jótékonykodjanak. Még akkor sem, ha néha megteszik, amelyekről szeretünk beszámolni a Bankkártya.hu-n, mert fontosnak tartjuk a bankszektor társadalmi szerepvállalását.

A bankok egy erős, jól felfogott üzleti érdek miatt vannak Magyarországon. A tulajdonosokat, befektetőket hosszú távon egyetlen dolog érdekli: a profit. A jelenlegi társadalmi rendszert, amit 22 éve próbálunk tökéletesíteni, kapitalizmusnak hívják és a tőke a legfőbb mozgatórugója.

A bank alapvetően pontosan ugyanúgy működik, mint az egyén: a saját érdekeit nézi. Csak sokkal lomhább, méreteiből és pozíciójából fogva lassabban reagál.

De hogy reagál, az nem (lesz) kérdés.

Lehet pár év, amíg a bankok komoly mértékű bankadót fizetnek, válságban. De "örökre" biztosan nem. A bankok nem hülyék, hogy itt maradjanak egy nyitott európai gazdasággal körülvett olyan nemzeti piacon, ahol nem hagyják élni őket.

Csak néhány kiragadott példaként hadd említsem meg, hogy (szűkebb területemről, a magyar bankkártya piacról) eltűnhetnek majd az olyan, külföldi bankokhoz köthető innovációk, mint:

- betéti bankkártyaként (!) érintésmentes fizetésre is alkalmas visszatérítéses kártyák (AXA, Raiffeisen)

- belföldön, vagy/és a külföldi leánybankjainál is ingyenes vagy nagyon olcsó készpénzfelvételt biztosító kártyatermékek (Erste Bank, UniCredit Bank, CIB Bank)

- a már elköltött pénzre is magas látraszóló kamatot fizető érintésmentes bankkártya (AXA),

- a húzósabb, téli Főgáz számlából is 6%-os visszatérítést nyújtó hitelkártya (Budapest Bank)

- kávéaromával illatosított hitelkártya (CIB Bank)

- nulla forintos típusú bankszámlák (ezek a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése miatt amúgy is erősen fogyóban vannak, de itt a banklista: Budapest Bank, Citibank, Erste Bank, K&H Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank)

- csekkbefizetés ATM-nél bankkártyával (Erste Bank)

- a legnagyobb magyar hűségprogram bankkártyás változata (SuperShop, Erste Bank),

- az egyetlen magyar, Visa kártyatársasághoz tartozó payWave érintésmentes kártya (Erste Bank)

- az egyszer használatos bankkártyaszám internetes vásárlásokhoz (Magyar Cetelem Bank)

- azonnali ATM befizetéses jóváírás (UniCredit Bank)

- látra szóló bankszámlaegyenlegtől függő, jelentős futamidő vagy törlesztőrészlet-csökkentést hozó jelzáloghitel (Budapest Bank Egyenlítő Hitel)

Persze, ha a külföldi bankok el is mennek, azért marad néhány magyar bank, mint pl. az OTP Bank, az FHB Bank és persze a takarékszövetkezetek. Ahogy a kormány jelenlegi szándékain amúgy általában is láthatóan: mindez lehetőleg egyre inkább állami kézben. Azt a hamis látszatot keltve, mintha egy sokszereplős szabad piaci verseny helyett az állam majd jobb gazdája lesz az innovációnak és jobban biztosítja az állampolgárok számára a banki termékek közötti választás sokszínűségét.

Majdnem úgy, mint a rendszerváltás előtti szocialista évtizedekben...

Ez azonban legfeljebb valamilyen megalomán államépítési lázálomnak jó. A valóságban teljes képtelenség!

Nem világvégét jósolok. De azt, hogy a bankpiacon elindulhatunk afelé és ki tudja, hol állhatunk meg, azt igen.

Felcsúti Péter mondta egyszer, ha jól emlékszem, még a bankszövetségi elnöki székében: a bankokat lehet szeretni vagy nem szeretni, de azt tudomásul kell venni, hogy a gazdasági fejlődés fő motorja, a hitelezés csak bankokkal megy.

Azt már én teszem hozzá, hogy nem kötelező szeretni a bankokat. De hagyni kell, hogy tegyék a dolgukat és biztosítani számukra azt a környezetet, melyben hajlandók befektetni, hitelezni a magyar piacon.

A bankok nem fognak tüntetni az ellenük hozott sanyargató gazdaságpolitika miatt. Nem fogják leszavazni ezt a kormányt. Nem fognak jogi lépéseket tenni Brüsszelben kopogtatva.

A bankok egyszerűen csak csendben megvárják még a következő országgyűlési választást és ha ott is ugyanez a kormány győz, akkor szép lassan szedik majd a sátorfájukat egyenként, eltérő időpontban és magunkra hagynak minket azzal, hogy csináljuk tovább nélkülük.

És mindenki tudja, hogy ha egyszer kimennek, nem fognak hamar visszajönni.

Még egy 2018-as kormányváltás után sem...

A felelősség mindebben Magyarország kormányáé és azon belül is elsősorban nem Matolcsy Györgyé, mint sokan hiszik, hanem kifejezetten személyesen Orbán Viktoré!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankblog.blog.hu/api/trackback/id/tr24920929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása