HTML

Bankblog

Ez egy szubjektív blog. Talán a pénzpiac görbe tükre. Talán az igazi.

Friss topikok

Linkblog

Nagyon veszélyes a kormány ingyenes készpénzfelvételhez való ragaszkodása

2013.09.27. 02:27 Homa Péter

...a lényeg, hogy ezzel Magyarország a készpénzközpontú országok sorába lép vissza, holott még eleve lenne mit behoznia az elektronikus fizetések terén...

A Fidesz ragaszkodik az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéhez - jelentette ki a párt parlamenti frakcióvezetője, aki azt kérte a nemzetgazdasági tárcától, hogy olyan javaslatot készítsen, amelyben legalább havi két ingyenes pénzfelvételt biztosítanak mindenkinek. Ha megvalósul, nagyon súlyos következményekkel fog járni.

Rogán Antal csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva hangsúlyozta, fogyasztói jognak tartja az ingyenes készpénzfelvételt. A politikus szeretné, ha október közepéig a parlament elé kerülne ez erről szóló indítvány.

A jogszabályban szigorú feltételeket fognak kikötni arra vonatkozóan is, hogy az ingyenességre hivatkozva ne lehessen megváltoztatni más díjakat, például a bankszámlavezetését - közölte a frakcióvezető.

"Az ingyenes készpénzfelvétel (...) minden fogyasztónak jár. Nem olyasmi, amit kegyként lehet adni vagy éppenséggel nem adni" - fogalmazott Rogán Antal.

Szerdán kormánypárti forrásokra hivatkozva több portál is arról írt, hogy az átlagfizetés körüli összeget, nagyságrendileg 150 ezer forintot lehetne havonta ingyen felvenni a bankautomatákból.

A Pénzcentrum.hu alábbi cikke:

www.penzcentrum.hu/ongondoskodas/sokkal_dragabb_lesz_a_csaladoknak_az_ingyenes_keszpenzfelvetel.1037777.html

azt taglalja, hogy a jelenleg ingyenes készpénzfelvételt kínáló díjcsomagok is nagyon drágák, tehát a családoknak ez nem fog érdemi csökkenéssel járni.

A lényeg azonban mégsem ez.

A lényeg, hogy ezzel Magyarország a készpénzközpontú országok sorába lép vissza, holott még eleve lenne mit behoznia az elektronikus fizetések terén.

Vagyis mindazt a nehéz és küszködésekkel teli utat, melyet megjárt a rendszerváltás óta, mikor az első forintkártya megjelent Magyarországon, az most eldobja és visszalép a nyolcvanas évek végére.

Talán mondhatja most a kedves Olvasó, hogy nem olyan éles dolog ez, hiszen nemrég még voltak ingyenes készpénzfelvételek, mégsem volt világvége.

Igen ám, csakhogy közben két olyan fejlemény is történt, mely alapvető befolyással bír ebben az ügyben.

Az egyik a pénzügyi tranzakciós illeték, mely eltörölte az ingyenes tranzakciókat, sőt egyre több banknál a kártyás vásárlást is, bár abban a nagy bankok még kitartanak. Ők is úgy tartanak ki, hogy közben nem csak a tranzakciós illeték alapjául szolgáló tranzakciókat emelték, hanem a számlavezetési díjakat és az éves kártyadíjakat is. Méghozzá nagyon durván. Mellette megszűntek a készpénzfelvételi kedvezmények. Ezért cserébe "ingyenes" még a kártyás vásárlás. De ingyenes átutalást és csoportos beszedést már csak alig-alig találunk. Erről itt talál részletes információt:

http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/hirek/cikk/folyamatosan-frissitjuk-igy-haritja-rad-a-2013-augusztus-penzugyi-tranzakcios-illetekemelest-a-bankod

A másik a bankközi jutalék hatása, melyről az ausztrál, spanyol példa mellett több más is igazolja: a bankközi jutalék csökkentése a kártyabirtokosokra terhel újabb költségeket. Ezekről itt írtunk:

http://bankblog.blog.hu/2013/09/12/alakuloban_a_nemzeti_bankszamla

http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/hirek/cikk/10981-a-krtyabirtokosok-fogjk-megfizetni-a-bankkzi-jutalk-cskkentst

Tavaly még léteztek ingyenes készpénzfelvételek, de léteztek mellette ingyenes átutalások és csoportos beszedések is, azaz egyensúlyban voltak az ingyenes szolgáltatások, nem volt ösztönzés a készpénzfelvétel felé. Sőt, a bankok már a betéti kártyáknál is kezdték bevezetni a visszatérítést (AXA, Raiffeisen Bank), mely a készpénzfelvételnél is olcsóbbá tette a kártyás vásárlásokat.

Ennek azonban a pénzügyi tranzakciós illeték és a bankközi jutalék együttes hatásának eredményeképpen vége van. Eddig a készpénzfelvétel még drágább volt, mint a vásárlás vagy elektronikus átutalás, ezért noha nem a legmegfelelőbben, de megvolt az ösztönzés az elektronikus szolgáltatások irányába. Erről itt írtunk (a Vg.hu cikke):

http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/sokkal-kevesebb-atm-hasznalat

A pénzügyi tranzakciós illeték és a bankközi jutalék szabályozásának együttes hatásaként azonban a másik oldalon eddig kevésbé ösztönző helyett kifejezetten vonzónak beállított ingyenes készpénzfelvétel arra fogja ösztönözni az ügyfeleket, hogy immár semmit ne utaljanak külön díjért, hanem ingyen vegyék fel a készpénzt és úgy fizessenek mindenhol. Ez teljesen nyilvánvalóan növeli a szürkegazdaságot, ami viszont csökkenti az állami bevételt. Ráadásul az ingyenesség kötelező nyújtása mellett a bankokat megfosztja az eddigi tranzakciós bevételektől is.

Ez nem lehet másképp: a kártyabirtokosok teljesen egyértelműen ki fogják venni a jövedelmeiket készpénzben és úgy fogják elkölteni. Valószínűleg nem lesz ez egy hirtelen változás rögtön a bevezetését követően, de az eddigi trend egyértelműen meg fog fordulni és vissza fogunk térni a készpénzközpontú társadalomhoz. Ahonnan még erősebben kéne menekülni, hiszen így is lemaradásban vagyunk a fejlett államokhoz képest, ami ráadásul évi 100 milliárdos megtakarítást hozna az MNB számításai szerint.

Ha úgy tekintünk az ingyenes készpénzfelvételre, hogy közben feltételezzük, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket meg kell utána fizetniük a bankoknak (ami után a bankokat kötelezni ingyenes készpénzfelvételre egy piacgazdaságtól idegennek tűnő beavatkozás!), akkor a legjobb esetben is maradnak a jelenlegi kedvezményes készpénzfelvételi díjak, melyek a korábbi ingyenesek helyébe léptek. A havi 1-2 kedvezményes készpénzfelvétel díja szinte minden banknál megegyezik a pénzügyi tranzakciós illeték mértékével, azaz a tervezett 150 ezer forintos összegre vetítve havonta 900 forintos megtakarítást jelent majd minden egyes kártyabirtokosnak, aki kivesz ennyi pénzt. Ez a megtakarítás azonban nem valós, hiszen eddig a számlatulajdonosok az ingyenes kártyás vásárlás és az olcsó elektronikus utalások felé voltak tolva, így eddig sem vették ki készpénzben a 150 ezer forintukat jellemzően.

Tehát a nyereség még ennél is kevesebb lesz, miközben a társadalom rengeteget veszít az elektronikus fizetés visszafejlődésével és a készpénzkezelés, a készpénzlogisztika kereskedőkre és bankokra háruló költségeivel. De ami osszabb távon a legjobban fáj, az a pénzügyi kultúra visszafejlődése a nyolcvanas évekig.

Valójában pirruszi győzelem lesz ez a kormánynak a választásokra időzített szavazatmaximáló intézkedéseként (amit ráadásul nem is ők fizetnek).

De még nincs elfogadva semmilyen törvény ezzel kapcsolatban. Még van remény, hogy győz a józan ész!

De ha már be kéne vezetni a kötelező ingyenességet (aminek piacgazdaságban nem vagyok a híve), akkor azt nem a készpénzfelvételekre, hanem a bankkártyás vásárlásra és az elektronikus átutalásokra kellene bevezetni, méghozzá ezzel párhuzamosan az illeték eltörlésével...

Forrás: MTI, Bankkártya.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankblog.blog.hu/api/trackback/id/tr895535582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása