HTML

Bankblog

Ez egy szubjektív blog. Talán a pénzpiac görbe tükre. Talán az igazi.

Friss topikok

Linkblog

Máris vannak károsultjai a lecsökkentett betétbiztosításnak

2011.01.14. 06:47 Homa Péter

"...az viszont utólag megmásíthatatlan tény: a felügyelet döntése - betétbiztosítási szempontból - a fogyasztók számára kedvezőtlen, az állam számára viszont kedvező volt..."

Érdekes dolog történt az új évre virradóra. Viszonylagos csendben megszűnt a 2008. ősze óta érvényes korlátlan garancia a magyarországi lakossági betétekre. 2011. január 1-től életbe lépett az Európai Unió betétbiztosítási direktívája: ettől az időponttól kezdve a korábbi 50 ezer helyett 100 ezer euróig biztosítja az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a hitelintézetekben elhelyezett lakossági megtakarításokat, ugyanakkor az OBA értékhatára feletti állami garancia megszűnt.

Ugyanakkor a PSZÁF felügyeleti biztost rendelt ki a Jógazda Takarékszövetkezethez 2010. december 28-án. Az egy keddi nap volt. Utána volt még három munkanap az évből, majd jött az Újév és a hozzá kapcsolódó hétvége.

Aztán 2011. január 3-án a PSZÁF visszavonta a takarékszövetkezet működési engedélyét, és kezdeményezte a felszámolását. Az MTI hír szerint a takarékpénztár sorsát vélhetően az pecsételte meg, hogy a felügyeleti biztos kirendelése után erőteljes betétkivonás kezdődött, így veszélybe került a fizetőképessége. A távirati iroda gyorsan megnyugtató információkat is közöl: értesülései szerint főként nagybetétesek vették ki a pénzüket, ebből következően a biztosított betétek között alig van olyan, amelynek összege meghaladja a kártalanítási értékhatárt.

Hmmm... Szerintem egy is több annál, mint amennyi lett volna, ha a PSZÁF (tudva a betétbiztosítási változásokat!) pár órával korábban, az előző munkanapon hozza meg a döntését az engedély visszavonásáról. Ekkor ugyanis még a régi szabályok vonatkoztak volna a betétesekre, így nem "alig", hanem egyáltalán nem lett volna olyan, akinek betétösszege meghaladja a biztosítási értékhatárt.

Az összeesküvés-elméleteket kedvelők máris szövögethetik elméleteiket, mindenesetre egy dolog tény. A PSZÁF fogyasztóvédelmi szervezet, a pénzpiacon a fogyasztók jogait, érdekeit védi. Ugyanakkor a nevében is benne van: állami.

És ez a két érdek bizony éppen ütközött a Jógazda Takarékszövetkezetnél!


Nem tudhatjuk, mi befolyásolta a PSZÁF döntéshozóit. Mikor, milyen információk kerültek eléjük, mennyire gyorsan tudták követni az eseményeket, s a fájó döntést meghozni. Nem tudhatjuk, tehet-e bárki arról, hogy a felügyelet csak január 3-án hozta meg döntését.

Az viszont utólag megmásíthatatlan tény: a felügyelet döntése - betétbiztosítási szempontból - a fogyasztók számára kedvezőtlen, az állam számára viszont kedvező volt...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankblog.blog.hu/api/trackback/id/tr442582588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása