HTML

Bankblog

Ez egy szubjektív blog. Talán a pénzpiac görbe tükre. Talán az igazi.

Friss topikok

Linkblog

Most akkor menekítsük a pénzünket külföldre, vagy sem?

2012.01.09. 23:50 Homa Péter

...Ezek alapján ma a bankbetétek befagyasztása nem tudatos rémhírterjesztés, csak az emberek zsigeri pánikreakciói a hatalom ellen, melyben már nem bíznak. Egyértelműen nincsenek veszélyben a bankbetétek ma Magyarországon!...

 

Miközben a kormány jelentős hitelességi válsággal küzd, a kormányzati és az ellenzéki kommunikáció egyaránt keveri a szezont a fazonnal, s a betétbiztosítással takarózik, aminek semmi köze a bankbetétek zárolásához.

A kormányzat gazdaságpolitikai irányvonalát és kommunikációját most ostorozzák ezren, a Bankkártya.hu szerkesztőjeként nem szeretnék ebben állást foglalni.

De azzal a hisztériával viszont igenis szeretnék foglalkozni, ami a bankbetétek zárolásával kapcsolatos.

Én nem értek egyet azzal az eltúlzott kormányzati reakcióval, miszerint itt véres kést kell keresni a feltétlenül szándékos bújtogatók között, akik riogatják az embereket. Ez ugyanis nem rémhírterjesztés, hanem a kormányzat, annak cselekvése iránti bizalom jelentős megroggyanása. Teljesen mindegy, hogy bankbetétek befagyasztása, vagy mondjuk a tőzsde bezárása, vagy a nagyobb magáncégek államosítása a pletyka tárgya. Mert mindegyik alaptalan. A lényeg, hogy itt egy bizalmi válság van kialakulóban a kormány elmúlt időszakban végzett gazdasági tevékenysége alapján és ez az állítólagos rémhírterjesztés csak egy tünete ennek, ha úgy tetszik, a feszültség kitörése a hétköznapi emberek körében. Akik azért megéltek már ezt-azt, például 1989-ben a valutakeret hirtelen 4 évig évi személyenkénti 50 dollárra történő azonnali befagyasztását a korábbi 300 dollárról. De emlékszünk a Postabank hisztire is, 1997-ből. Még nem voltak olyan régen... Ja és volt már bankbetét befagyasztási rémhír 2009-ben is Magyarországon (csak az akkori kormány nem ígért hajtóvadászatot ellene).

Ezek alapján ma a bankbetétek befagyasztása nem tudatos rémhírterjesztés, csak az emberek zsigeri pánikreakciói a hatalom ellen, melyben már nem bíznak.

Egyértelműen nincsenek veszélyben a bankbetétek ma Magyarországon! (Legalábbis a forintbetétek biztosan nem.)

Ha ezt maga a miniszterelnök jelenti be, akkor ezt el kell hinnünk neki, akár szeretjük őt, akár nem. Az örök kétkedők nézzék meg, mit hozhat egy ilyen ígéret megszegése: Orbán Viktor rémálma következne ezután, vagyis örökre eltűnne a süllyesztőben. Olyan embert sosem választanának újra miniszterelnöknek, aki megígéri, hogy nem nyúl a bankbetétekhez, majd azt mégis megteszi. Mindegy, hogy milyen indokkal, pl. bocs fiúk, én mindent megtettem, de hát ez az IMF...!

Az örök kétkedőknek itt van még egy érv: mit kezdene a kormány jó sok, befagyasztott forintbetéttel, miközben az adóssága devizában van és abban kell törleszteni? Ilyen magas (és folyamatosan romló) árfolyamon nem túl sokat.

Akik erre azt válaszolják, hogy akkor csak a devizabetéteket fagyasztják be, arra pedig az lehet a válasz a miniszterelnöki ígéreten túl, hogy nem olyan jelentős állományú a devizabetétek aránya Magyarországon a forintbetétekhez képest az MNB friss sajtóközleménye szerint, hiszen az új devizabetét szerződések az új forintbetétek 20%-át sem érik el (a bankokban elhelyezve legalábbis).

Ugyan korunkban és Európában történt már bankbetét zárolás, de csak a devizabetét állományokban és egy olyan időszakban, amikor az országnak jelentős devizabetét állománya volt. 1991 márciusában a Milosevics vezette szerb kormány zárolta a jugoszláv bankoknál levő devizabetéteket (5 milliárd akkori német márka értékben). Erről itt olvasható bővebb információ. (Egy teljesen más helyzetben befagyasztották a bankbetéteket az argentin államcsődben is.)

Összességében a jelen helyzetben (2012. január 10.) nincs valós veszélye annak, hogy a magyarországi forintbetéteket vagy devizabetéteket zárolják.

Ugyanakkor a kormányzat illetékeseinek jó lenne végre belátniuk, hogy a „rémhírek” ellen a kimondott cáfolatok és a „rémhírterjesztők” felkutatása helyett sokkal inkább egy hiteles gazdaságpolitikával lehet hatékonyan védekezni...

Végezetül hadd világítsak rá arra, hogy miért értelmetlen dolog a 100 ezer eurós betétbiztosítási összeghatárral nyugtatni az embereket a bankbetétek befagyasztása ellen: a betétbiztosítás a csődbe ment bank ellen nyújt védelmet a betéteseknek. A bankbetétek befagyasztása pedig a csődbe ment államnak nyújt védelmet a betétesek ellenében.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bankblog.blog.hu/api/trackback/id/tr663532948

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszabadság: Nyomoznak a bankbetétek államosítása ügyében 2012.01.19. 14:53:01

A rendőrség hivatalosan semmit nem közöl arról, hogy milyen eljárás keretében keresik a bankbetétekkel kapcsolatos híresztelések forrását. A Népszabadság úgy tudja, a PSZÁF és az MNB nem vizsgálódik az ügyben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása